maandag 16 februari 2015

Taal

Een tijdje terug heb ik een workshop Leespraat gevolgd. Het is een hele natuurlijke methode om te leren lezen en schrijven. Eigenlijk is het geen methode, maar zijn het principes die je gebruikt in het bezig zijn met taal.
Voor kinderen die nog niet kunnen lezen, zoals Jona, begin je met het aanleren van globaalwoorden. Op het moment dat ze wat analytischer naar die woorden kunnen kijken, ga je de woorden die ze kennen in woorddelen aanbieden en met de verschillende woorddelen (of door er bijvoorbeeld een letter voor te zetten) weer nieuwe woorden herkennen.

We doen allerlei spelletjes om met de woorden bezig te zijn en ook de grotere kinderen willen daar graag aan mee doen. Zo leren zij de woordbeelden van die woorden ook gelijk :-) Handig en gezellig!

Belletje lellen: Je legt een kaartje neer en leest het woord hardop. Als Bom komt of er liggen twee dezelfde woorden zsm op de bel drukken. Wie als eerste drukt, mag alle kaartjes pakken. Maak je een fout, dan geef je je tegenspeler een kaartje. Wie zijn kaartjes op heeft verliest. 


Een omdraaikastje: Je leest het woord op het kaartje en gooit het in het bovenste gleufje. Het komt er onderaan uit als een plaatje, zodat je kunt checken of je het goed hebt gezegd.


Ganzenbord met playmobil-poppetjes. Kom niet op Bom, want dan moet je terug naar af.

1 opmerking:

  1. Zou je mij misschien kunnen vertellen of je zelf ook zo'n kastje kunt maken?

    BeantwoordenVerwijderen